dalam mulut ade emas

30 mars 2010

-bismillahirrahmanirrahim-

Salam readers ^^


Kadang-kadang kita terfikir tak, bila kita cakap banyak, apa pandangan orang terhadap kita?
cth: bergurau, kalau macam dah 'over' bergurau, sampai dah tahap 'annoying' tu, pandai-pandai lah fikir sendiri mana baik mana buruk. Nak dibenci ke? Pilih sendiri.

"Kau ni boring,sebab kau ni senyap je memanjang"
"Kau ni boring,sebab tak reti bergurau"

Banyak kelebihannya berdiam diri. Orang yang pendiam itu lebih baik daripada orang yang suka berbicara yang tidak keruan. Baik perangai dan pendiam , kedua-duanya adalah sifat yang baik dan tidak susah mengerjakannya, asalkan hati menyuruh empunya diri berbuat demikian.

Nabi SAW bersabda : "Mahukah kamu aku khabarkan kepadamu, dengan semudah-mudah ibadat dan sesenang-senang atas tubuh,ialah diam dan baik perangai." (Riwayat Ibnu Abiddunya dari Shafwan bin Salim).

Mungkin lebih baik berdiam kalau kita tak dapat nak hasilkan ucapan berfaedah.

"Barangsiapa yg banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yg banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. dan barangsiapa yg banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya". (Riwayat Abu Naim)

Kita jangan kisahlah kalau digelar 'si pendiam'. Think positive. :)

"Dia tu banyak cakap,tu pasal famous"
"Kalau aku diam,macam mane org nak kenal aku?Tak best nye!"
"Kena la over...baru ada style"

err?


hypothesis: *semakin banyak cakap, semakin banyaklah nak jawab dekat akhirat nanti*
results: hypothesis is accepted! :)


sumber : "adik" (u noe who u are) ^^


Taman Tasik Perdana

27 mars 2010

Assalamualaikum, peace be upon you.

How are our beloved readers? InsyaAllah I pray that everyone as well as their family and friends are safe and sound under His guidance. Don’t worry, no weirdo scenarios from me this time. However I’d like to share a small part of my memory five years back…

It was a good sunny day in 2005. My friends and I attended YAWA’s AGM (Yayasan Anak Warisan Alam Annual General Meeting) in Taman Tasik Perdana. For those who are not familiar or haven’t been there, it’s some sort of a big area on a small hilltop in Kuala Lumpur where you can find the Bird Park, Butterfly Park, Orchid Garden, the famous Tugu Negara and much more. So ladies and gentlemen if you have time do drop by for a visit as this is where you could actually get to know Malaysia better.

Malaysia- hilltop – lot’s of trees – animal parks…Well if you haven’t guess yet, who says a lot of trees says monkeys! Hehe..Eventually yes you could see monkeys by the roadsides, harmless ones of course.

So apart from the English language right now, I believe that everyone could feel the Malaysian spirit already right? Now to my tale: firstly people, bear in mind that the official language of the club is English. Everybody speaks English that is. During a few minutes break from the meeting my friends and I decided to hang around outside. We saw another girl and started talking to her. She was really nice but I so forgot her name (I have trouble with names)!

She actually shared with us a poem written by a really good friend of hers. Well actually a Malay poem: sajak. I can’t remember exactly how it was but I assure you that the poem was so tremendously beautifully written. I mean seriously! It was a lovely sajak! We can’t help saying how lucky she is to have a friend writing poems like this.
But but but…nope no sweet ending here! As sad as it may be, our dear friend does not understand the sajak at all. She actually does not understand Malay.


Whatt??!!!



(No no, it’s no offence being Malay and not understanding Malay.)

And so it came to me. I’ve been writing in English all this while but I do wonder at times if people understand what I meant to say. There are times that I know I’ve done my best and couldn’t have done better but do people get me?

Alas, I’m only human: imperfect by creation but full of will and spirit. And so I turned to my Quran. Opening it I see beautiful Arabic writings. I look closely trying to figure out two or three words. I know that these words make up beautiful phrases, almost like poetry. If only I could understand Arabic…

Then, I wonder… I simply wonder, if (I did say IF) the holy Quran had feelings, how would it feel when people read the verses without even being sure to have understand the messages it brings? How would it feel to be transmitting the Creator’s words without the reader actually understanding those divine words? How would it feel to be kept on the shelf for days, months while the human being before him mistreats himself and the people around him?

It’s not just any WORD people; it’s our Creator talking to us, telling us what to do! What a disappointment it must be for the Quran. NO, it’s more like what a pity and what a big waste it is for us Muslims! The Big Guide of Life and the Hereafter before our eyes. This I believe is a BIG offence.

When shall we start understanding?


Tun Fatimah.

cukup BERSYUKURkah kita?

24 mars 2010

Assalamualaikum W.B.T.


Ape khabar, kawan²? Harap kawan² sihat walafiat, dan bahagia di samping keluarge terchenta. Oh Bee rindu Malaysia. =(



Rindukan Malaysia bile berada di luar Malaysia, tapi bile berada di Malaysia rindu untuk berada di luar Malaysia pula. Manusia..manusia..tak pernah puas dengan apa yang kite ade.



Tapi untuk entry ni, bukan itu yang Bee nak bangkitkan. Kite selalu tengok gambar² panorama dan gambar² alam semesta seringkali ditangkap oleh photographer² yang kreatif, kan kan kan? Bee antara peminat gambar² hebat photographer² kreatif ni. Antara yang Bee minat:













Subhanallah.. Cantiknyaaaa.. Hebatnya ciptaan Allah azza wajalla.



Hebat ciptaannya, penciptanya MAHA HEBAT.

Lembut ciptaannya, penciptanya MAHA LEMBUT.



Allah yang Esa yang telah menciptakan semua yang ada di langit dan bumi, yang nyata mahupun yang tersorok, yang besar mahupun yang kecil, yang terpacak mahupun yang jatuh.



Kite seringkali terpana bile tengok hasil kerja tangan manusia, bile tengok ciptaan² manusia yang wow! tapi pernah kah kita terpana dan bersyukur dengan apa yang kite tengok setiap hari, yang kite sedut setiap saat, yang kite dapat setiap kali kite memerlukan? Dalam sekelip mata Allah boleh tarik balek segala apeeee sahaje nikmat yang Allah pinjamkan untuk kegunaan kite di dunia. Tapi jangan lupe, segala yang Allah pinjamkan untuk kite, bukan untuk ditatap dengan pandangan kosong dan bukan untuk disalahgunakan, tapi untuk dimanfaatkan dan digunakan sebaik²nya untuk membantu kite beramal dan beribadah kepada-Nya.



Wallahualam.




rindu!

21 mars 2010

-Bismillahirrahmanirrahim-


Salam wbt,

Starfire rindu Planet Tamaran..
tolong!
(mcm tak kene pulak kan, superhero yg mintak tlg. hehe.)

Starfire nak kongsi video kat bawah ni. Starfire suke sgt dgar lagu ni sekarang. sbb Starfire tgk rindu family kat Tamaran sgt2


video


p/s: Starfire nak letak mp3 sebenarnye, tapi tak reti. ade sape2 reti dan boleh ajar Starfire tak? ^^


Think bout it....

18 mars 2010

Kite nie...suke sgt buat kerje last minute kan...

Especially when it comes to our studies.
Esok exam, malam ni baru nak berabes study.
Petang exam, pagi smangat gile bangun awal nk revise lagi...

Then we sit for our exams...Result pon keluar.

Situasi 1: Alhamdulillah lulus dgn cemerlang..Thank God Im given the kelebihan utk cepat
tangkap subject nie..Alhamdulillah Allah tolong..

Situasi 2: Allah sipi je..Seb baek lulus. Pheww...Alaaa...Tapi macam lagi patut dapat lebih
je..Cikgu nie demanding la. Abes dah muntahkan segale ilmu kat ketas tu..Nape result
tak macam expected..Not as what I've hoped..

Situasi 3: Allah...Fail..Ha tulah..Padan muka diri sendirik.. Study lagi last menet..Kelas tuang.
Time kelas tanak concetrate...etc etc..

Pastu mulela azam baru (Kite nie mane penah satisfy dgn ape yg kite dapat) Klu da score..Nak score lagi tahap dewe. Kalau lulus je, Nak excellent next time..And kalau fail...Sumpah tanak fail dah lepas nie...Sumpah tanak last menet dah..Sumpah nak buat bebetul...Sume mende la kite menyumpah..

Pastu exam lagi....We repeat the same thing...Last minute lagi.Kantoi lagi....Then berazam lagi..Tape next exam,next sem,next year..I'll do better...

And alhamdulillah if at last...We really did score because we really did give our best.

Tapi,...What about the REAL exam nanti...

Tapela..Dah tue siket,nenanti buatla mende baek, nenanti solatla full 5 waktu...nenanti bile dah hilang nafsu shopping..sedekahkan lah harte tu..Tapi for now..We're still young...Clock is ticking...Live life to the fullest laa..Bile lagi kan?

Live life to the fullest...No regrets kan?

Betulke tade regrets...?Confirm?Sure?

Remember...In our life exams...school exams..If we fail..We can dust it all off and try again..Theres alway another chance..Kantoi UPSR, try for PMR,if not SPM ade if not..so on and so on..

But in the akhirat?..If we fail? ...Ade ke eh..tape nanti hidup balik..Nanti buat baikla..

Reality is.

Theres no turning back. Thats really the end.

Susahke exam nak masuk syurge nie?

HE gave us all the guides dah thru His ayahs in the Quran...Thru all the sunnah..

Buat salah...? Die Maha Pengampun...
Bunuhlah 100 orang pon..Keampunan Allah tu seluas langit dan bumi & even more ..

Susa nak buat baek...Die kan Maha Memahami ,Maha Penyayang...Maha Adil..
Buat sikit2..Slow..Kalau rase x larat tgh jalan..tape..Try lg..
He knows deep in your heart is not easy for you to wake up to perform the dawn prayers......He knows deep in our hearts its not that easy to leave those little guilty pleasures..
Memanglah some of the thing He demands us...The tasks ..Macam...Susah nye...

But,

Trust me,
if we suceed in doing it..
InsyaAllah.. lagi berbakul bakul pahala tu...Die kan Maha Pemurah

Susahke? Pasang niat je..Niat je nak buat baek (tapi x buat pon)..Dah dapat pahale..Niat je nak qiyam tetiap malam..tapi x bgn pon..Subuh gajah gak..Tapi dapat gak pahale kan..
Niat buat jahat..Tapi x buat pon..Dapat pahale jugak. Yet we accuse God for being unfair..(Fine,we say 'Life' is unfair) but we all know what secretly & indirectly it means..

So, what more do we need?
Read and try to understand the Quran ...With your heart...The answers are all there...The answers for THE EXAM are all there...Its leaked..

Still running after wealth? Running after that guy you had a crush on? Wanna be famous like that model you see on TV? Wanna be hot like Nicole Sherzinger?

Why?What for?
...Wealth can't guarantee your happiness. Love? People always leave...Sometimes they leave you for another person..Sometimes they leave for good..
Wanna be hot and look young for always...?Ape kejadahnye..?
No matter how you look on the outside...On the inside...No one can change it...
Secantik2 Jennifer Aniston pon..Kene tinggal ng Brad Pitt gak..

Its all in our hand.Its our choice.

Heaven on earth? Or Heaven for always?

To always be beautiful...To always be happy..Young,carefree ,no worries... To always be with that person you love without having to worry that he or she would leave us someday..?
That kind of love...Barulah 'Forever' kan..
In syurge..Theres no end...Its gonna be for always...All for you...For eternity..

Choose wisely...Cause if we don't...Orang laen x rugi pon...Orang2 yang 'alim' duk asek nak buat baek ajak buat baek tu tak rugi ape pon...Derang nanti bersuke rie...Ustaz kite kat skolah tu..Tah2 kat syurge nanti berseronok minum teh cecah biskut dgn Penelope Cruz...
Kite nak intai dari nerake jeke?

Tunggu la siket lagi?... Sampai bile? Give me one proof that you can guarantee you would still be alive tomorrow...
Dunie nie skejap je...Kalau panjang umur pon 70 thn...80?

Hmm...Dah dengar cerite pengantin 4 jam? Earthquake Haiti?Chili? The Xynthia storm?Flood in Portugal? Do you think they expected any of it? ...Tgh sedap duduk kat escalator kat mall borak2 pon bole kene hempap kerete... (KB Mall incident)

Its a shame if we only see all these as an end to that person's life but took nothing out of it..That person's time is up..Nothing they can do will save them. Theyre dead.
If baek syurgela..If not..Sebaliknye..Na'uzubillah...
Pernah x rs..All these are God's way of reaching out to us..Of telling us...Be glad you still have time..Use it wisely...Be thankful I took their lives..not yours..

Besides..Whats 70-80 years compared to FOREVER...kan?

(Itu pun kalau umur panjang...)

So..make a change..Take the chance while you still have it.

Take control of our own life..


Its all up to you.No one else can help you but yourself.

"Life is short...Why waste it on chasing after things you can't keep forever?"

p.s-

Imagine we've been learning Physic,Chemistry or Bio (using only 1 text book with repeated chapters) since we were 5 yrs old, surely by 17, A1/A+ wouldn't be a problem at all...

Yet we were given Quran 1400 yrs long before and its the 1 text book we have to study for the REST of our life. Plus, some of the ayat are being repeated over and over again...
By the end of our life...Surely we can score this...Can't we?

Mari kita bersyukur!

15 mars 2010

Salam..

Cuba cek tubuh badan kita.Allah telah berikan kita sepasang mata untuk melihat,telinga untuk mendengar,mulut untuk berkata-kata,dua kaki dan dua tangan untuk kita bergerak.

Adakah anda mengira bahawa,berjalan dengan dua kaki itu adalah sesuatu yang biasa padahal masih banyak lagi manusia yang tidak mempunyai kaki?Apakah anda merasai nikmatnya tidur sementara ramai lagi yang tidak dapat melelapkan mata kerana penyakit yang ditanggungnya?Apakah anda merasa bersyukur apabila anda masih dapat menjamu makanan yang sedap dan lazat sementara di luar sana masih ramai lagi manusia yang kebuluran?

Betapa besarnya fungsi pendengaran itu yang mana Allah telah menjauhkan kita daripada ketulian dan akal yang telah menghindarkan kita daripada kegilaan.Apakah kita bersedia untuk menggantikan mata kita dengan emas sebesar gunung Everest?Mahukah anda menjual pendengaran anda dengan sebukit perak?Apakah anda ingin membeli istana-istana dengan harga lidah anda,sedangkan anda bisu?Apakah anda mahu menukar kedua tangan anda dengan butiran-butiran permata dan berlian,sedangkan anda kudung?



Sudah tentu tidak!Sebenarnya,kita telah pun merasai nikmat yang tidak terhitung dengan kesempurnaan tubuh badan,tapi sayang,kita jarang sekali menyedarinya.Kita selalu memikirkan sesuatu yang telah hilang,sampaikan kita lupa hendak mensyukuri apa yang ada di hadapan kita.Contohnya,kita merasa sedih kerana result exam yang teruk,padahal kita masih lagi memiliki banyak lagi nikmat yang lain.Mari kita mengenang semua nikmat yang telah Allah berikan kepada kita:keluarga,tempat tinggal,kesihatan dan dunia sekeliling kita.Oleh itu,janganlah termasuk pada orang yang tidak pandai bersyukur.

Pada diri kalian juga terdapat tanda-tanda kekuasaan Allah.Apakah kalian tidak memerhatikannya?[51:21]
Mereka mengetahui bahawa semua nikmat yang ada berasal dari Allah,tetapi mereka mengingkarinyaa[16:83]

Mari sama-sama kita bersyukur=)
Rujukan:Buku La Tahzan,Jangan Bersedih.

Rape: offenders or victims?

12 mars 2010

Assalamualaikum, peace be upon you


Imagine one day while walking to class like any other days a group of men attack you and force you to a hidden place. There they aggress you. They hit you. You try to do something but there are just too many of them. You try to shout for help but nothing comes out. You become weaker and weaker. Then, they gather around you. Now you know that’s it: “I’m done”. They were four to rape you. Four beasts to change your life.



What would you do next?



I am certainly not wishing this to happen to any of us but I would like to share with you all about what is happening to other women out there. Women who are similar in every way to us but who do not feel the love and security that we feel now...

Almost every day, there would be a rape case in the newspapers. Everyday a woman (at least) would suffer from rape. The lucky ones would find their family and friends to support them. But for a lot of others being raped means denial, disownment, punishment and exile.

Young victims would end up unwanted because they are no longer ‘pure’ while some with no other choice left turn to prostitution to feed themselves. Those who end up being pregnant are abandoned by families. A lot of these women end up suffering throughout their entire life.

The intensity of sex violence in the eastern region of the Democratic Republic of Congo is said to be the worst in the world (Washigton Post, 2007). And like in a lot of societies today, rape victims are seen as criminals, as a disgrace and embarrassment to the family. There are about 200 000 surviving rape victims living in the country today and most of whom are left to fend for themselves. Al-Jazeera recently showed footage on the efforts done in the country to reduce rapes through education and awareness programs.

"When I found out that my wife was raped, I became furious. I disposed of her, sent her back to her parent’s home. I couldn’t face it to be sharing my wife with other men. My wife was raped by six men and I didn’t want to be the seventh. After a while, it came to me that I needed to be with her. I realized that it wasn’t her fault. She was attacked and aggressed by six men. That was what happened in the first place. I took her back. Today, I am no longer ashamed to talk about it to other men."


These are the words of a man whose wife is a rape victim. Being in a society who penalizes rape victims, this man’s words and actions are signs of bravery and I do, really do respect him. Today, his wife is still traumatized by the incident but he tries to help her in any way he can.

People have to realize that when a man rapes a woman, that woman could be someone’s mother, wife or sister. Imagine doing the same thing but to your own family members. Raping has got to stop. The society has to understand that the one who should be penalized is the one who raped and the one being raped is the victim. Rape is a serious offence. Victims of these cases need support, help and protection.

Sharing is caring right? Hehe. I’m sharing this so that we are aware of what’s happening so that we could say Alhamdulillah at every breath we take and so we could pray for our sisters in need. We should right? We really should. If you’re a man reading this then I hope that you would pray for the best too and hope that you would take good care of your mother,wife and sisters.

Astaghfirullah. Astaghfirullah. Astaghfirullah.

Be safe sisters. May Allah the Merciful protect us all.

berhati² dengan NAFSU

9 mars 2010

Assalamualaikum W.B.T.


Uhuk uhuk !! Lame sungguh Bee tak menulis di sini. Rindu tak rindu tak ? hehehehe. insyaAllah Bee ade satu kisah yang nak Bee kongsikan dengan kawan2 semua, sebab agak menarik kisah ni, Bee bace dari sebuah blog, teramat2 terima kasih kepada si empunya entry ni, semoga sentiase di bawah rahmat-Nya. Ini kisah berkaitan nafsu. Jom jom kite bace dulu kisah tu same2.




Dalam sebuah kitab karangan 'Ustman bin Hasan bin Ahmad Asy-Syaakir Alkhaubawiyi, seorang ulama yang hidup dalam abad ke 13 Hijrah, menerangkan bahawa sesungguhnya Allah s.w.t. telah menciptakan akal, maka Allah s.w.t. telah berfirman yang bermaksud : "Wahai akal mengadaplah engkau." Maka akal pun mengadap kehadapan Allah s.w.t., kemudian Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud : "Wahai akal berbaliklah engkau!", lalu akal pun berbalik.
Kemudian Allah s.w.t. berfirman lagi yang bermaksud : "Wahai akal! Siapakah aku?". Lalu akal pun berkata, "Engkau adalah Tuhan yang menciptakan aku dan aku adalah hamba-Mu yang daif dan lemah."



Lalu Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud : "Wahai akal tidak Ku-ciptakan makhluk yang lebih mulia daripada engkau." Setelah itu Allah s.w.t. menciptakan nafsu, dan berfirman kepadanya yang bermaksud : "Wahai nafsu, mengadaplah kamu!". Nafsu tidak menjawab sebaliknya mendiamkan diri. Kemudian Allah s.w.t. berfirman lagi yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku, dan Engkau adalah Engkau."
Setelah itu Allah s.w.t. menyiksanya dengan neraka jahim selama 100 tahun, dan kemudian mengeluarkannya. Kemudian Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku dan Engkau adalah Engkau."



Lalu Allah s.w.t. menyiksa nafsu itu dalam neraka Juu' selama 100 tahun. Setelah dikeluarkan maka Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Akhirnya nafsu mengakui dengan berkata, " Aku adalah hamba-Mu dan Kamu adalah tuhanku."


Dalam kitab tersebut juga diterangkan bahawa dengan sebab itulah makaAllah s.w.t. mewajibkan puasa.

Haa. Ape reaksi kawan2 bile bace kisah ni? Bee terlopong tau bile first time bace. Baru Bee tahu kenapa nafsu ni degil. Rupa2nya memang dari azali lagi die sebegitu. Sampaikan Allah pon marah dengan nafsu.Kite pulak seronok2 je turutkan kehendak2 nafsu kite.


"Dan siapakah yang lebih sesat daripada orang yang mengikuti hawa nafsunya
dengan tidak mendapat petunjuk dari Allah sedikitpun." (al-Qashash: 50)

wallahualam.

“it’s not easy to be perfect, but at least, we can make our effort to be one.”

kisahnya begini..

6 mars 2010

alhamdulillah ramai jugak yang menjawap "kisah nya..." <- click kalau mahu tahu kisah ini >_<


jawapan beserta reason yang Mù Lán suke :

SOMEONE
die nak orang tua tu pilih suami utk anak perempuan dy leklok, bukan offer dgn wang harta tu suma? sebab wang boleh habis kecantikan boleh hilang tapi ihklas akan kekal (cewah!)


dan juga :
ABDULLAH
laki tu cakap,die x nk terjun pom..tp ad orng tolak die masok kolam tu..die nk tau sape yg tolak ye masok kolam tu... hihihihihihihi


sangat best la dengar reason² yang cretive ni ;)

jawapan yang Mù Lán tunggu² ialah dari encik ABDULLAH & cik FARHANA ^_^ :
"SIAPA YANG TOLAK SAYA TADI???!!!!!"


banyak pengajaran yang kita boleh dapat dari "kisah nya..." ini.
Kita ambil "kolam penuh dengan halangan" sebagai pilihan hidup kita.
"orang yang menolak jatuh" sebagai reason penolak atau penarik untuk memilih jalan kehidupan kita sekarang.

penah tak kita buat sesuatu mende tu
"sebab ayah suruh pilih jadi doktor, saya tak nak pun"
"kalau bukan sebab kan si dia/sebabkan nak kumpul markah ko-ko, saya x nak pun jadi volunteer program (sport's day, theater etc.) ni"
"lec tu dah warning kalau saya tak buat nanti markah sem ni kurang!"
"ni kakak tu punye pasal la ni!"



jauh di sudut hati, mesti kita terfikir membuat sesuatu kerja yang menolong/meringankan perjalanan manusia lain = pahala. DAN! dan lagi best nya. kalau la kita buat dimulakan dengan niat kerana Nya. pahala berganda² lagi!!!!

lepastu, kalau dah 'terjatuh' ke dalam 'kolam' kita tu, kita perlu berusaha bersungguh².. fail? saket hati dengan orang sekeliling?? dah jemu? putus asa?
huh! kita mesti MESTI!! teruskan..sebab..berbekalkan niat kita, usaha yang x pernah berhenti, insyaAllah semua itu akan dibalas dengan pahala dari Nya (yang kita tahu kita perlukan untuk hari akhir nnt ^-^)


jadi, mari lah kita mulakan hari ini, dengan niat kerana Nya dan jangan bersedih atas pilihan yang kita kena, dan perlu lalui hari ini dan selamanya.


bukan kah kita yang sanggup memegang janji dengan Allah tentang tugas kita sebagai hamba & khalifah dimuka bumi tanpa sesiapa menolak kita? kalau tidak, kita tak dilahir kan ke muka bumi ini. aite?

JOM kita berganding bahu realisasikan janji kita yang satu ni..SATU ni je!!!


-yang bersemangat setelah baca komen² readers sekalian ^-^! -

♥♥♥,




terlambat ke?

3 mars 2010

bismillahirrahmanirrahim...

cuba tengok kalendar hari ni berapa haribukan eh haribulan? :p
...
...
1st march 2010??

oh betul betul.. kalau kalendar islam?
...........
...........
"err lupa laa"

hein?? lupa? hehe takpe. hari ni 15 rabiulawal 1431H(malam ni make sure tengok langit tau.insyaallah bulan penuh.. cantik!!)

apa yang terjadi eh 3 hari lepas? maknanya 12 rabiulawal. macam familiar kan?
yep benar itu tuan puan adik kakak :D

MAULIDURRASUL!

hari kelahiran nabi tercinta kita. harap² entry ni valid lagi la kan walau dah terlambat 3 hari pun sebabnya cinta kita pada rasulullah bukan hanya pada 12 rabiulawal setiap tahun tapi selama²nya insyaallah..

cinta pada rasul?

"ye ke aku cinta pada rasulullah SAW?"

"aku tak pernah tahu pun rasulullah tu camne sebab aku tak pernah bersua muka dgn baginda. perangai lagi la aku tak tahu. macam mane la orang boleh cakap yg dia cinta pada rasul? pelik betul cinta kat org yg tak pernah jumpa!"

“Alangkah teringinnya di hatiku andai aku berpeluang bertemu dengan saudara-saudaraku,” ujar Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Suasana hening di pinggiran perkuburan al-Baqi’. Merenung tempat semadi para mukminin yang telah pergi, dan pasti Baginda juga akan menyertai mereka, seperti kita semua.

“Bukankah kami ini juga saudara-saudaramu wahai utusan Allah?” para sahabat melontarkan soalan.

“Kalian adalah sahabatku. Ada pun saudara-saudaraku yang kumaksudkan, mereka adalah orang-orang beriman yang belum ada!” jawab Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.


Kalau begitu Rasulullah pelik juga la kan? Tapi itulah hakikatnya. Hatta ketika hembusan nafasnya yang terakhir pun kalimah ummati masih bertamu di bibirnya kerana risau akan masa depan umatnya. Memang patut pun baginda risau kerana lihatlah umat sekarang. Masihkah membawa risalah baginda? Ye ada sekelumit yang masih meneruskan perjuangan baginda tapi masih ramai yang terkandas tak tahu hala tuju hidup mereka.

Cinta Rasulullah berlandaskan keimanan. Cinta pada umatnya yang tak pernah dilihat tapi beriman. Kita tergolongkah?

Tips nak tambahkan kecintaan kepada rasul :

Di India dan Pakistan, umat Islam bangkit marah tentang isu karikatur Nabi Muhammad SAW.



Kenapa? kerana bedtime story untuk anak² kecil mereka di sana adalah kisah Rasulullah SAW, bukan kisah arnab dan kura-kura. Sejak kecil sudah ditanamkan kecintaan itu. Maka kita perlu lakukan yang sama. Baca dan pelajari sirah Baginda. Nanti lama² kita akan kenal Rasul kita. Insyaallah cinta itu datang dengan sendirinya. Tak kenal maka tak cinta kan? :)

sumber inspirasi : klik

Navigation Bar

Our Gallery!

Visit our gallery by clicking HERE!

Click Here

The Wayfarers

c/o:
We are the wayfarers
We are the travelers
Wondering through
The planet earth
And see how great
The Creator is

We are the wayfarers
We are the travelers
Don’t you ever think
How strange it is
To treat everything
As tough as it’s ours