dalam mulut ade emas

30 mars 2010

-bismillahirrahmanirrahim-

Salam readers ^^


Kadang-kadang kita terfikir tak, bila kita cakap banyak, apa pandangan orang terhadap kita?
cth: bergurau, kalau macam dah 'over' bergurau, sampai dah tahap 'annoying' tu, pandai-pandai lah fikir sendiri mana baik mana buruk. Nak dibenci ke? Pilih sendiri.

"Kau ni boring,sebab kau ni senyap je memanjang"
"Kau ni boring,sebab tak reti bergurau"

Banyak kelebihannya berdiam diri. Orang yang pendiam itu lebih baik daripada orang yang suka berbicara yang tidak keruan. Baik perangai dan pendiam , kedua-duanya adalah sifat yang baik dan tidak susah mengerjakannya, asalkan hati menyuruh empunya diri berbuat demikian.

Nabi SAW bersabda : "Mahukah kamu aku khabarkan kepadamu, dengan semudah-mudah ibadat dan sesenang-senang atas tubuh,ialah diam dan baik perangai." (Riwayat Ibnu Abiddunya dari Shafwan bin Salim).

Mungkin lebih baik berdiam kalau kita tak dapat nak hasilkan ucapan berfaedah.

"Barangsiapa yg banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yg banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. dan barangsiapa yg banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya". (Riwayat Abu Naim)

Kita jangan kisahlah kalau digelar 'si pendiam'. Think positive. :)

"Dia tu banyak cakap,tu pasal famous"
"Kalau aku diam,macam mane org nak kenal aku?Tak best nye!"
"Kena la over...baru ada style"

err?


hypothesis: *semakin banyak cakap, semakin banyaklah nak jawab dekat akhirat nanti*
results: hypothesis is accepted! :)


sumber : "adik" (u noe who u are) ^^


3 commentaires:

ayyash a dit…

salam alaik..

akk2 france yg baik hati sume..
kagum dgn semangat kalian..

Maesarah bt Arwani a dit…

hypothesis diterima..
setuju 3x

Starfire a dit…

ayyash : alhamdulillah :) teruskan memberi kami semangat ye :)
(sgt yakin kami ni "kakak2"? ;))


maesarah bt arwani : ^_____^

Navigation Bar

Our Gallery!

Visit our gallery by clicking HERE!

Click Here

The Wayfarers

c/o:
We are the wayfarers
We are the travelers
Wondering through
The planet earth
And see how great
The Creator is

We are the wayfarers
We are the travelers
Don’t you ever think
How strange it is
To treat everything
As tough as it’s ours