kisahnya begini..

6 mars 2010

alhamdulillah ramai jugak yang menjawap "kisah nya..." <- click kalau mahu tahu kisah ini >_<


jawapan beserta reason yang Mù Lán suke :

SOMEONE
die nak orang tua tu pilih suami utk anak perempuan dy leklok, bukan offer dgn wang harta tu suma? sebab wang boleh habis kecantikan boleh hilang tapi ihklas akan kekal (cewah!)


dan juga :
ABDULLAH
laki tu cakap,die x nk terjun pom..tp ad orng tolak die masok kolam tu..die nk tau sape yg tolak ye masok kolam tu... hihihihihihihi


sangat best la dengar reason² yang cretive ni ;)

jawapan yang Mù Lán tunggu² ialah dari encik ABDULLAH & cik FARHANA ^_^ :
"SIAPA YANG TOLAK SAYA TADI???!!!!!"


banyak pengajaran yang kita boleh dapat dari "kisah nya..." ini.
Kita ambil "kolam penuh dengan halangan" sebagai pilihan hidup kita.
"orang yang menolak jatuh" sebagai reason penolak atau penarik untuk memilih jalan kehidupan kita sekarang.

penah tak kita buat sesuatu mende tu
"sebab ayah suruh pilih jadi doktor, saya tak nak pun"
"kalau bukan sebab kan si dia/sebabkan nak kumpul markah ko-ko, saya x nak pun jadi volunteer program (sport's day, theater etc.) ni"
"lec tu dah warning kalau saya tak buat nanti markah sem ni kurang!"
"ni kakak tu punye pasal la ni!"



jauh di sudut hati, mesti kita terfikir membuat sesuatu kerja yang menolong/meringankan perjalanan manusia lain = pahala. DAN! dan lagi best nya. kalau la kita buat dimulakan dengan niat kerana Nya. pahala berganda² lagi!!!!

lepastu, kalau dah 'terjatuh' ke dalam 'kolam' kita tu, kita perlu berusaha bersungguh².. fail? saket hati dengan orang sekeliling?? dah jemu? putus asa?
huh! kita mesti MESTI!! teruskan..sebab..berbekalkan niat kita, usaha yang x pernah berhenti, insyaAllah semua itu akan dibalas dengan pahala dari Nya (yang kita tahu kita perlukan untuk hari akhir nnt ^-^)


jadi, mari lah kita mulakan hari ini, dengan niat kerana Nya dan jangan bersedih atas pilihan yang kita kena, dan perlu lalui hari ini dan selamanya.


bukan kah kita yang sanggup memegang janji dengan Allah tentang tugas kita sebagai hamba & khalifah dimuka bumi tanpa sesiapa menolak kita? kalau tidak, kita tak dilahir kan ke muka bumi ini. aite?

JOM kita berganding bahu realisasikan janji kita yang satu ni..SATU ni je!!!


-yang bersemangat setelah baca komen² readers sekalian ^-^! -

♥♥♥,




6 commentaires:

Hang Kasturi a dit…

clap! clap! bravo mulan!

cerita ni biase didengar (saye google utk cari jawapan), tapi kesimpulan yang mulan bawakkan mmg mantap habis! takkan sama dgn org lain.

Hang Kasturi sbg pengembara, byk terkesan dgn kesimpulan mulan ni, especially part "sebab ayah suruh, saya tak nak pun."

situasi mcm ni byk sgt happen. pastu kita tend nak salahkan org lain smpai kdg² kite tak nampak kebaikan yg boleh kita dpt lepas tu.

nak clap clap lagi utk mulan!

abdullah a dit…

at last ad jgk orng bg maksud trsirat cerita yg setelah 12 thn sy pikir ap la motif citer ni..

Prof X a dit…

hang kasturi : apa kaitan hang kasturi sbg pengembara dgn kesimpulan yg mu lan buat eh? maaf ye saya macam blur sket kali ni. otak kurang berfungsi dgn baik

Hang Kasturi a dit…

hehe. sbg pengembara, byk kali Hang Kasturi jatuh pada situasi 'terpaksa' buat. lepas tu, jarang skali Hang Kasturi nak fikir kebaikan yang Hang Kasturi boleh dpt. asyik nak salahkan keadaan je. lepas ni, boleh la Hang Kasturi mengembara dgn lebih tabah lagi!

Mù Lán a dit…

Hang Kasturi,
Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..

semua nya dari Nya kan? Mù Lán pun kadang² masuk dalam situasi² tu..
kalau Hang Kasturi yang bace lebih semangat, nampak nya Mù Lán kena bace banyak kali la apa yang Mù Lán tulis ni :|

n thanx 4 da sharing dengan Prof X..ca à l'air plus clair..

love ur spirit dat make my day..ari² bukak comment ni sbb nak bersemangat jugak :D


Abdullah,
inyaAllah ada lagi yang tersirat mungkin yang lain nampak..hidup ni kan subjektif..

1 tujuan,
ribuan jalan ;)

Secret Admirer a dit…

Go Mu làn!

Navigation Bar

Our Gallery!

Visit our gallery by clicking HERE!

Click Here

The Wayfarers

c/o:
We are the wayfarers
We are the travelers
Wondering through
The planet earth
And see how great
The Creator is

We are the wayfarers
We are the travelers
Don’t you ever think
How strange it is
To treat everything
As tough as it’s ours