kisah Nono dan Lili

17 avril 2010

Assalamualaikum W.B.T.


Kawan-kawan semua sihat? harap semua sihat insyaAllah.


Bee nak share satu dialog dengan kawan-kawan.dialog antara Lili dan Nono.



Suatu petang, Lili termenung seorangan di bawah satu pokok, dan di tangannye ade sehelai kertas A4 kosong, dan sebatang pensil. Angin bertiup sepoi-sepoi bahasa, bunyi burung berkicauan makin membawa hatinye jauh dari jasadnye di situ.


Kring! Kring! Kring! Kring!


Lili tersentap,sedikit terkejut dengan bunyi loceng basikal tu. Die pusing ke belakang, mencari bunyi-bunyian itu. Kelihatan Nono yang dari jauh memangggil-manggil namanye. “Lili! Lili!”


“kenape, Nono?”


“Nono baru gaduh dengan mak Nono.”


“gaduh dengan mak? Macam serius je bunyinye. Kenape korang gaduh?”


“mak Nono tu.. asyik suruh orang ikut kate die jee. Nono tak suke laa. Nono benci orang suruh2 Nono buat benda yang Nono tak suke. Lili pon tau kan. Nono anti orang2 yang suke arah2 Nono jangan buat tu, jangan buat ni.”


Nono kelihatan sangat marah. Sampai merah mukanya menahan kemarahan terhadap maknye. Mungkin besar pergaduhan mereka anak beranak ni, sampai kan Nono membawa diri dari rumah. Tapi Nono memang begitu, pantang kalau ditegur ape yang die suke buat. Biasalah, anak tunggal. Selalu dapat je ape yang die nak, terutamanye dari arwah ayahnye. Tapi sejak ayahnye meninggal dunia setahun yang lalu, gadis berusia 17tahun itu sangat mudah melenting tatkala ditegur. Sangat sensitif. Mungkin terasa kehilangan yang tersangat sampaikan semuanye mengganggu emosi Nono.


Matanya merah, bergenang air matanya.


“Nono… pandang Lili. Jangan macam nii.. cube Nono ceritakan kat Lili ape yang dah berlaku. Lili akan cube sebaik mungkin untuk tolong Nono dan mak Nono. ”


Lama Nono terdiam. Air matanya mula menitis. Terlihat kesedihan di raut wajahnye. Emosinye sangat terganggu.


“mak Nono tu.. Nono cakap Nono nak keluar dengan Mirul malam ni. Mirul ajak Nono pergi rumah die. Parents die tak de kat rumah. So die ajak kitorg semua pergi rumah die malam ni, die buat parti. Bukan buat ape pon, makan malam same2 je. Pastu ade laa die pasang lagu siket2. Takkan la makan malam camtu je. Mesti la nak ade hiburan. Nono cakap kat mak Nono yang Nono nak pergi. Mirul tu kawan baik Nono. Tak salahkan kalau Nono pergi rumah die malam ni..”



“habis tu, Nono cakap ape kat mak Nono bile mak Nono tak bagi Nono pergi rumah Mirul?”


“Nono cakap la, mak memang jahat. Mak tak bagi Nono kawan dengan siape pon. Mak tak macam ayah. Ayah baik! Ayah kasik je Nono kawan dengan sape yang Nono nak, tapi mak tak kasik langsung.”


Sungguh opened Nono dengan Lili, mereka berkawan baik sejak dari kecil lagi. Ape sahaje masalah Nono, mesti Lili lah orang pertama yang akan dicari. Begitu juga dengan Lili.


“Nono..tak baik Nono cakap kat mak Nono macam tu. Mak Nono tu dah tua. Die tak de orang lain lagi dah selain Nono. Nono je la satu-satunye anak yang die ade, satu-satunya permata. Tak pernah seorang mak itu nakkan yang paling teruk untuk anaknye, semestinye ape yang die buat hanyalah semate2 untuk kebaikan dan kebahagiaan anak die.Berdosa besar Nono cakap macam tu dengan mak Nono. ”


“ahhh. Lili cakap macam tu sebab Lili tak rase ape yang Nono rase. Lili takde mak. Boleh la Lili cakap macam tu. ”


Ouch! Agak pedas kate-kate Nono.


Lili terdiam sebentar. Wajah kawan baiknye direnung sedalam-dalamnye. Cube menahan marah atas ape yang Nono cakapkan tadi. Sabar. Memang antara mereka berdua, Lili lebih matang dalam membuat keputusan, Nono lebih manje dan sedikit beremosi.


“Nono. Betul kate-kate Nono. Lili takde mak, sebab tu Lili tak boleh rase ape yang Nono rase. Tapi bile Lili dah kehilangan mak Lili, sekarang baru Lili rase menyesal. Lili tak mampu bahagiakan mak Lili. Lili selalu berkasar dengan mak Lili. Setiap kali mak Lili nasihatkan Lili untuk tinggalkan perkara2 yang buruk, Lili tak pernah nak ikut. Sebab Lili tau Lili pandai membezakan yang baik dan yang buruk. Tapi Lili salah. Mak Lili lagi tau ape yang terbaik untuk Lili, ape yang terbaik untuk anaknye. Bile mak Lili meninggal dunia akibat serangan jantung, baru Lili terase sangat sangat menyesal. Lili tak pernah dengar kata-kata mak Lili. Lili rasakan yang sepanjang hidup mak Lili, die mungkin tak pernah bahagia dengan tingkah laku Lili. Lili kurang ajar dengan die. Tapi die tak pernah marah Lili. Even Lili tengking die balik, die senyap je. Tak pernah nak tampar Lili sebab Lili kurang ajar. Bile Lili mengamuk masuk bilik, die tak pernah putus asa untuk pujuk Lili. Terbalik kan? Sepatutnya Lili yang jaga hati mak Lili, tapi dah terbalik, Lili saketkan hati mak Lili, mak Lili pulak yang jaga hati Lili. Tanak Lili bersedih. Mak Lili tak pernah tunjuk muka masam depan Lili, die tak pernah mengamuk, die tak pernah mogok taknak masak untuk Lili ke ape, die tak pernah balas dendam dengan ape yang Lili dah buat kat die, tiap kali Lili ade masalah, die tak pernah jemu tolong Lili, bagi sokongan kat Lili, biarpon dah banyak sangat dah Lili berkasar dengan die. ”


Lili terdiam. Air matanya mencurah laju. Kini rindunya terhadap arwah maknya sangat mendalam. Rindunya seorang anak akan belaian kasih sayang maknye.


Dengan suara tersekat-sekat, akibat menangis teresak-esak, Lili sambung.. “..dan Lili tak pernah sempat pon cakap kat mak Lili yang Lili sayang mak..”


Nono menghampiri Lili, sambil memeluk erat bahu kawan baiknye..


“Lili.. Nono mintak maaf.. Nono tak de niat nak sakitkan hati Lili. Nono mintak maaf.. sekarang baru Nono tahu betapa mak kite sayangkan kite. Mak Nono sayangkan Nono.. tapi Nono langsung tak menghargai semua tu..”


Terdengar esakan Lili. Air mata Nono juga mula bercucuran..


“Nono, kalau betul Nono sayangkan mak Nono, baliklah. Pujuk lah die balik. Lili yakin, mak Nono paham keadaan Nono. Cube Nono tanye mak Nono baik2 kenape die tak bagi Nono ikut Mirul keluar malam ni. Lili yakin, alasan mak Nono sangat kukuh. Dia sayangkan Nono..”


Nono mengelap air matanye. Kate-kate Lili sangat memberi makne buatnye. “ye, mak aku sayangkan aku,” bisik hati kecilnye.


“pergilah balik, mintak maaf dengan mak Nono. Ingat, redha Allah adalah restu dari kedua orang tua kite. Kalau orang tua kite berkecil hati dengan kite, sampai bile-bile kite tak dapat redha Allah.


“baik, Lili. Terima kasih atas nasihat Lili.”



Nono beredar dengan basikalnye selepas member satu ciuman seorang sahabat baik kepada Lili, sebagai tanda terima kasih dan memujuk Lili agar tidak bersedih lagi.


“mak.. Lili sayang mak..”


…………..



Hargailah mak kite selagi mana kite masih memilikinye.



Harap kawan2 sudi menghayati video ni. Bee tujukan untuk semua kawan Bee.



video


Wallahualam



Ps: Bee sayang mama. ^^

7 commentaires:

Anonyme a dit…

sedihnya isk3

abdullah a dit…

sob sob.....

fanramli a dit…

masyaAllah, cerita yg simple, tapi sangat² terasa.

sedihnye. sedihnye.

Bumblebee a dit…

to anonyme, abdullah and fanramli:

inilah jadi bile jiwa tengah homesick.=.=' tapi tu la, nasib baek homesick, kalau tak, tak sedar pon pengorbanan mak kite tersangat2 besar.dan kite kadang2 terlupa nak ucapkan kate sayang kat mereka.

WA

Prof X a dit…

sedih oh. T_T

kem salam eh kat mak Bee?

Bumblebee a dit…

insyaAllah.

oh rindu.dah berminggu2 tak dengar suare die. T_T

Anonyme a dit…

belajar banyak

Navigation Bar

Our Gallery!

Visit our gallery by clicking HERE!

Click Here

The Wayfarers

c/o:
We are the wayfarers
We are the travelers
Wondering through
The planet earth
And see how great
The Creator is

We are the wayfarers
We are the travelers
Don’t you ever think
How strange it is
To treat everything
As tough as it’s ours